Toto je záložní verze starého webu Pedagogické fakulty JU (https://old.pf.jcu.cz), která již nebude dále aktualizována.
 
Od září 2022 funguje nový web fakulty na standardní adrese https://www.pf.jcu.cz.

Symbol PF Anotace diplomovch prac - 1999 - Katedra panlskho jazyka a literatury

Anotace diplomovch prac - 1999

Katedra panlskho jazyka a literatury

Jana Kubkov

Gramatick a smantick funkce opisnch slovesnch konstrukc ve panlskm jazyce

Diplomov prce se zabv gramatickou a smantickou funkc opisnch slovesnch konstrukc ve panlskm jazyce ve style publicistickm a umleckm. Funkn styl publicistick zastupuje panlsk denk ABC, funkn styl umleck vybran dla vznamnho panlskho spisovatele 20. stolet C. J. Cely. Prce je rozdlena do dvou hlavnch st: v sti teoretick je analyzovna zkladn terminologie spjat s problematikou opisnch slovesnch konstrukc ve panltin. Tato analza se opr o nzory vybranch eskch a panlskch hispanist. Titm diplomov prce je st praktick, ve kter klasifikujeme excerpovan opisy na perifrze pasivn, faktitivn, modln, temporln, vyjadujc povahu dje a dal ppadn podskupiny. V ploze k prci se nachz nmi navrhovan lenn opisnch slovesnch konstrukc podle jejich smantick funkce ve vt.

Vedouc prce: Dr. Anita Pavlkov

Pavlna Jank

Hlavn postavy tvorby Miguela Delibese

Diplomov prce je zamena na studium romnovch dl souasnho panlskho spisovatele Miguela Delibese. Teoretickm vchodiskem prce je studium romnovch dl souasnho panlskho spisovatele Miguela Delibese. Jejm hlavnm clem je zachytit vvoj Delibesovch postav v prbhu padesti let s pomoc metody komparativn analzy. K tomuto elu je detailn rozebrno a interpretovno est reprezentativnch romn. Dla byla studovna jak v originlech, tak i v eskch a slovenskch pekladech. Metoda srovnvac analzy je vyuita i v kapitole Komparace postav z knihy Rodina Pascuala Duarta s postavami Miguela Delibese vnovan znmmu romnu jinho vznamnho panlskho spisovatele, Camila Jos Cely. Zvry, ke kterm diplomov prce dochz, ukazuj jedinenost tvorby Miguela Delibese i z hlediska variability postav, kter v n vystupuj.

Vedouc prce: Mgr. Helena Zbudilov

Bohumila Peterkov

Vztah Horacia Quirogy ke smrti

Teoretickm zkladem prce je rozbor povdkov tvorby Horacia Quirogy, uruguayskho spisovatele pelomu 19. a 20. stolet. Vybrali jsme povdky, ve kterch se objevuje tma smrti a podrobili jsme je detailn analze a poslze interpretaci z hlediska tmatu prce. Zkladnm clem diplomov prce je dokumentovat vztahy hrdin Quirogovch povdek a samotnho Quirogy ke smrti. Zkladn uitou metodou je komparativn analza. Horacio Quiroga byl povaovn za tvrce modern podoby povdky a za prvnho autora, kter se pokusil dt povdce i jist teoretick zklad. V Quirogovch dlech je patrn vliv jinch spisovatel (nap. A. E. Poea).

Vedouc prce: Mgr. Helena Zbudilov

Vanda Hanouskov

Vpjky z indinskch jazyk v "Pravdiv historii dobvn Mexika" Bernala Daze del Castillo a jejich ivotnost v dnen panltin

Diplomov prce se zabv otzkou indinskch lexiklnch vpjek v kronice Bernala Daze del Castillo "Pravdiv historie dobvn Mexika" a jejich ivotnost v dnen panltin. Po formln strnce je diplomov prce rozdlena na tyi sti. Prvn st se zabv osobnost Bernala Daze del Castillo, okolnostmi vzniku kroniky a jej strun charakteristice po strnce formln a obsahov. Druh st Vpjky z indinskch jazyk v kronikch je rozdlena do t kapitol. Prvn kapitola se zabv postojem kronik vi lexiku indinskch jazyk. Druh kapitola podv kvantitativn pehled jazykovch rodin, kter se vyskytuj v kronikch. Tet kapitola uvd postupy, kter kroniki pouvali pi vysvtlovn vznamovho obsahu slov.

Tet st Vrazy antilsk v kronice Bernala Daze del Castillo je rozdlena do dvou kapitol. Prvn kapitola strun uvd jazyky antilsk oblasti, s ktermi piel Bernal Daz do styku a z nich pochz st vpjek doloench v jeho kronice. Druh kapitola uvd jednotliv antilsk vrazy. tvrt st Vrazy z Mexika a Stedn Ameriky v kronice Bernala Daze del Castillo je rozdlena do t kapitol. Prvn kapitola pedstavuje dal nativn jazyky, doloen v Dazov kronice v podob vpjek, kterm jsou vnovny nsledujc dv kapitoly.

Vedouc prce: Dr. Anita Pavlkov