Toto je záložní verze starého webu Pedagogické fakulty JU (https://old.pf.jcu.cz), která již nebude dále aktualizována.
 
Od září 2022 funguje nový web fakulty na standardní adrese https://www.pf.jcu.cz.

Symbol PF Anotace diplomovch prac - 1999 - Oddlen klasick filologie

Anotace diplomovch prac - 1999

Oddlen klasick filologie

Jana Lfov

Mtus o Thseovi v msk a novodob literatue

Nmtem diplomov prce je srovnn nkolika zpracovn mtu o Thseovi. Ve sv prci jsem se nejprve soustedila zejmna na latinsk zpracovn u Catulla, bse 64, a u Ovidia, Listy heroin. Dle jsem se zabvala nkolika novodobmi zpracovnmi. Ji Mahen a Andr Gide se zabvaj tm celm Thseovm ivotem a William Shakespeare zobrazuje pouze krtk sek Thseovy vldy v Athnch. Pot uvdm dv hudebn zpracovn u Bohuslava Martin a Jiho Bendy.

Clem diplomov prce je psychologick vykreslen Thsea a porovnn rznch pohled na postavu Thsea.

Vedouc prce: Mgr. tpnka Broov

Radka Michlkov

Seneca: praetexta Octavia

Ve sv diplomov prci jsem se vnovala pedevm pekladu antick praetexty Octavia. Je peloena przou, piem draz je kladen na jazykovou pesnost pekladu. Snaila jsem se objasnit autorstv dla, kter bylo dlouhou dobu pipisovno Senecovi. Pekladu pedchz strun vklad teorie o vzniku mskho divadla, o jeho nrech a vlivu na Senecovu tvorbu.

Vedouc prce: Mgr. Marcela Hejtmanov

Ondej Peek

Cicero a sv. Ambro De officiis

Tmatem diplomov prce je lexikln-smantick rozbor prvn knihy dl De officiis autor Cicerona a sv. Ambroe. Oba autoi se zde zabvaj problematikou povinnost vyplvajcch z pojmu honestum, estnost, a z jednotlivch kardinlnch ctnost, piem spis sv. Ambroe je zsadnm zpsobem inspirovn dlem Ciceronovm. kolem diplomov prce je postihnout shody a rozdly mezi obma dly v lexikln oblasti, tj. v uit a vskytu jednotlivch pojm, kter oba autoi k problematice vztahuj. Tyto pojmy jsou prozkoumny po strnce vznamov, piem se opt postihuj shodn a rozdln aspekty. Oba texty jsou posuzovny i z hlediska osnovy a plnu argumentace. Na zvr je ukzno, jakm zpsobem se vliv Ciceronova spisu odr v dle sv. Ambroe. Diplomov prce se tak dotk jednoho z mnoha aspekt otzky etablovn kesansk etick terminologie.

Vedouc prce: doc. PhDr. Helena Kurzov, DrSc.

Martina Stakov

Titus Livius o mskm nboenstv

Clem tto diplomov prce bylo prozkoumat literrn innost Livia, jeho prameny a politick nzory. Hlavn draz vak byl kladen na analzu a interpretaci Liviovch nzor na nboenstv, kter hrlo vznamnou roli po cel obdob formovn mskho impria. Tato prce se zamila pedevm na nboensk nzory a poznatky v dob vzniku krlovstv a ran republiky, jak popisuje Livius ve svm dle Ab urbe condita. Nastnn problm je aktuln z toho dvodu, e Liviovo zpracovn ve pojmenovanch otzek lze srovnat s Plutarchovmi ivotopisy.

Vedouc prce: doc. Dr. Igor Lisov, CSc.

Petra Kloubov

M. Manilius: Astronomica. Latinsk didaktick epos o astrologii

Diplomov prce je vnovna vestrannmu rozboru 4. knihy Maniliova didaktickho eposu s astrologickm nmtem - Astronomica. Tento epos dosud nebyl peloen do etiny. Rozboru pedchz strun vklad djin a systmu astrologie a jejho vznamu pro antick starovk, kapitola o autorovi a veobecn informace o jeho eposu. tvrtou knihu Astronomik tajc 935 ver je mono tmaticky rozlenit do 9 st; ke kad z nich diplomov prce uvd koment a ukzku pekladu . Na zvr je pipojena kapitola o bsnickch ozdobch Maniliova stylu. V ploze je uveden latinsk text 4. knihy.

Vedouc prce: doc. PhDr. Helena Kurzov, DrSc.

Petra Pytelkov

Postava Mdey v msk literatue a v novodobch djinch

Prvn st tto prce se zabv vykreslenm postavy Mdey v msk literatue, v dlech Ovidia (Heroides, Metamorphoses) a Senecov tragdii Medea. Vnuje se jazykovmu srovnn mezi dly obou bsnk a psychologickmu ztvrnn postavy Mdey v jednotlivch dlech.

V druh sti je pozornost obrcena na modern pojet tto postavy. Podrobnji je rozvedeno zpracovn F. Grillparzera, R. Jefferse a Ch. Wolfov.

Bibliografick st obsahuje seznam vydn Senekovch tragdi, existujc literatury k Senekovm tragdim (pedevm k tragdii Medea) a seznam literatury pojednvajc o vlivu Seneky na modern drama.

Vedouc prce: Mgr. tpnka Broov

Zuzana astn

Postava Faidry v msk literatue a v novodobch zpracovnch

Tato prce se zabv mytologickou a literrn postavou Faidry. Prvn st je zamena na psychologick vykreslen tto postavy v nkolika antickch zpracovnch a na jejich srovnn. Z eckch autor je zde zastoupen Euripids a z mskch Seneca a Ovidius. Druh st je vnovna novodobm zpracovnm a vychz z dl J. Racina, G. d'Annunzia a R. Jefferse.

Vedouc prce: Mgr. tpnka Broov