Toto je záložní verze starého webu Pedagogické fakulty JU (https://old.pf.jcu.cz), která již nebude dále aktualizována.
 
Od září 2022 funguje nový web fakulty na standardní adrese https://www.pf.jcu.cz.

Symbol PF Anotace diplomovch prac - 1999 - Katedra informatiky

Anotace diplomovch prac - 1999

Katedra informatiky

Radek Andl

Vvoj softwarov aplikace "Objednvky a faktury" ve Visual C++

Diplomov prce popisuje v prv sti zkladn techniky vvoje aplikac pi pouit vvojovho nstroje Microsoft Visual C++. V druh sti jsou tyto techniky ilustrovny na vvoji konkrtn aplikace pro firmu CamionSpeed. Jedn se o program, kter se v tto firm vyuv pro evidenci objednvek a faktur.

Vedouc prce: RNDr. Jaroslav Icha

Marek Barto

Linux - web server

Tato diplomov prce je rozdlena do dvou st. Prvn se zabv startem unixovho operanho systmu Linux, druh st podrobn popisuje vlastnosti a konfiguraci WWW serveru Apache, kter b prv na OS Linux.

Vedouc prce: Mgr. Ladislav Kaprek

Michal Bernek

Raytracer POV-Ray 3.1

Tato diplomov prce se zabv podrobn zkladn a nejdleitj st grafickho programu POV-Ray. Jazyk popisu scny je jaksi komplexn programovac jazyk, kter vm umouje, pomoc metody zptnho sledovn paprsku, vytvet virtuln prostorov scny a generovat jejich scny.

Vedouc prce: RNDr. Eduard Polch

Zdenk Bezpalec

Generovn a vyhodnocovn test

Prce obsahuje popis vvoje a funkce software urenho ke generovn test a jejich automatizovan vyhodnocovn.

Vedouc prce: RNDr. Hana Havelkov

Martin Blek

Krsy jinch ech

Clem tto prce bylo vytvoit informan webov strnky s obsahem zajmavch lokalit jinch ech. Vsledek zahrnuje vce ne 130 prodnch a historickch pamtek a je dostupn z webovch strnek PF.

Vedouc prce: Mgr. Ji Leipert

Robert Bl

Multimdia a jejich digitalizace pro PC

Tato diplomov prce je zamena na vyuit a tvorbu multimdi v potai. V dnenm slova smyslu definujeme pojem multimdia jako integraci textu, obrzk, grafiky, zvuku, animace a videa za elem zprostedkovn informac. Nosiem informace zde nen u pouze text, ale i grafika, audio, video a animace. V prci jsou shrnuty poznatky o prci s tmito slokami, jejich zpracovnm a porovnv jednotliv postupy jako napklad vliv komprimace na vsledn produkt. Dle porovnv dostupn hardware a dostupn programov nstroje.

Vedouc prce: Ing. Michal er

Jana Ferdinandov

Tvorba informanho systmu

V diplomov prci je zpracovn informan systm msta Uhlsk Janovice, kter je zveejnn na WWW serveru Svazu mst a obc R. Strnka byla vytvoena pomoc programu Front Page 98 s vyuitm grafickho programu Corel Photo Paint.

Vedouc prce: PaedDr. Petr Pexa

Jan Habr

SQL jazyk

Prce se zabv jazykem SQL jako zkladnm prostedkem pro vytven a sprvu relanch databzovch systm. Pruka popisuje jednotliv pkazy jazyka SQL jako jazyka pro definici dat, manipulaci dat, pro definici pohled, zabv se tak problematikou pstupovch prv, integritnch omezen a transaknho zpracovn. V prci je strun zmnna historie vvoje jazyka, dal vklad je zamen na standard jazyka z roku 1986 a 1992.

Vedouc prce: RNDr. Hana Havelkov

Alexandr Haman

Jazyk VRML

V tto prci jsou popsny zklady jazyka VRML, pouvanho ke tvorb trojrozmrnch svt virtuln reality na internetu. Jsou zde popsny zkladn objekty tohoto svta i s jejich parametry. Nkter objekty jsou doplnny ukzkovmi pklady.

Vedouc prce: PaedDr. Petr Pexa

Karel Haza

Informan technologie ve vuce na 2. stupni Z

V prvn sti diplomov prce jsou uvedeny charakteristiky a didaktick specifika jednotlivch skupin informan technologie. Druh st je vnovna zjiovn vybavenosti kol sti okresu Teb touto technikou a jejm vyuitm ve vuce. Soust prce je nvrh speciln audiovizuln uebny vybaven modern technikou.

Vedouc prce: PaedDr. Petr Pexa

Petr Helcl

Tvorba td a ablon v prosted Visual FoxPro

Prce se vnuje otzce tvorby td a ablon ve vvojovm prosted Visual FoxPro 3.0 po strnce teoretick i praktick, popisuje zkladn principy objektov orientovanho programovn ve VFP, objasuje vhody pouvn objektovho modelu pi tvorb aplikac ve VFP. Prce seznamuje tene se zkladnmi tdami VFP (vizulnmi i nevizulnmi), podv pehled zkladnch vlastnost, metod, udlost ovldacch prvk, podv nvod, jak postupovat pi vytven uivatelskch ablon a tdy.

Vedouc prce: RNDr. Hana Havelkov

Filip Chalupsk

Procesy v prosted interpretu bash

Clem tto prce je seznmit pokroil uivatele systm UNIX s monostmi prce s procesy v nejpouvanjm prosted bash. Obsahem prce je rovn popis nkterch vhodnch program pouitelnch pro manuln i automatizovan vytven proces. Ve je ilustrovno na pkladech.

Vedouc prce: Mgr. Ladislav Kaprek

Vtzslav Jlek

Vyuit informanch technologi ve kolen

Prce je soustedna na nkter smry, ktermi by se mla v budoucnu ubrat vuka pomoc pota. Poskytuje jejich pehled a rozebr vyuovn pomoc technologi interaktivn vuky. Zmnn technologie jsou podloeny didaktickmi zsadami zpracovanmi pro potaovou vuku. K tto prci jsou piloeny na CD-ROMu nkter voln iiteln vukov programy.

Vedouc prce: Ing. Ladislav Bernek,CSc.

Vladimr Jia

Vvoj aplikac klient server ve Visual FoxPro

Prce se zabv problematikou klient-server, specieln tvorbou aplikac klient server ve vvojovm prosted Visual FoxPro 3.0, objasuje zkladn rysy a monosti VFP jakoto front end aplikace, vysvtluje zkladn filosofii a hlavn pnos aplikac klient server, popisuje jednotliv komponenty architektury klient server. Pruka je urena pro tene, kte alespo na prmrn rovni zvldaj programovn a vytven aplikac ve VFP.

Vedouc prce: RNDr. Hana Havelkov

Michal Kaska

Dynamick HTML

Prce se zabv dynamickm HTML. Je zde popsn model DHTML, tedy udlostmi zen programovn, nov atributy HTML, objekty WWW strnky a jejich vlastnosti a metody. Nsledujc kapitola popisuje s DHTML svzan CSS (kaskdov styly), kter nahrazuj nkter ze starch znaek a atribut. Dle je zde vnovn prostor skriptovacm jazykm Visual Basic skriptm a Java skriptm a samostatn jsou zde vysvtleny i CGI skripty a ASP. Zvren kapitola ve zkratce dopluje prci o Java aplety. Uveden techniky jsou prezentovny na doprovodn WWW strnce.

Vedouc prce: PaedDr. Petr Pexa

Frantiek Malk

Programovn a tvorba maker ve VBA Acces 97

Tato uebnice je urena vem uivatelm Accessu 97, kte se chtj seznmit s programovacm jazykem Visual Basic for applications a makry v Accessu 97.

Vedouc prce: RNDr. Hana Havelkov

Zdenk Mare

Objednvkov systm pro on-line prodej prostednictvm st Internet

Diplomov prce se zabv problematikou internetovch aplikac pro on-line prodej. Stejn st je popis technologie ASP pro tvorbu dynamickch www strnek. Soust je tak plnohodnotn aplikace vytvoen za pomoci ASP.

Vedouc prce: Mgr. Pavel andera

Martin Prtl

Agenda firmy v MS Excel 97

V vodu tto prce je pedstaven tabulkov kalkultor MS Excel 97 a jsou zde popsny jeho zkladn i mn pouvan nstroje. V zvru prce jsou uvedeny konkrtn pklady pouit MS Excel 97 ve firemn agend.

Vedouc prce: PaedDr. Petr Pexa

Ladislav ehouek

Synchronizace a deadlock v operanch systmech

Diplomov prce popisuje synchronizaci proces v operanch systmech a zabv se problmem uvznut proces. Pro nzornost je problematika vysvtlena na dvou odlinch operanch systmech Unix a Windows NT.

Vedouc prce: Mgr. Ladislav Kaprek

Roman Sedlek

Evidence domova mldee

Prce e problematiku evidence a sprvy dat nezbytnch pro chod domova mldee, vsledkem je aplikace ve vvojovm prosted FoxPro 2.6 pro Windows. Prce se skld ze t relativn samostatnch programovch modul personln evidence, evidence plateb a prodej stravenek. Kad z modul me bt instalovn samostatn na obecn jinm potai a me bt spravovn jinm uivatelem.

Vedouc prce: RNDr. Hana Havelkov

Luk Skla

Programovn komponent v Borland Delphi

Diplomov prce obsahuje teoretick rozbor tvorby komponent v Borland Delphi. ten bude seznmen se strukturou komponenty, zpsobem jej deklarace v jazyce Object Pascal, jako i se specifiky objektov orientovanho programovn v tomto jazyce. Dle je zde uveden popis instalace komponent do vvojovho prosted. Vklad je provzen ukzkami tvorby jednoduchch komponent.

Vedouc prce: Mgr. Pavel andera

Ondej ma

Objednvkov systm pro on-line prodej prostednictvm st Internet

Diplomov prce se zabv problematikou on-line nkupu prostednictvm st Internet. Autor popisuje pouit CGI skript v jazyce Perl pro een tohoto problmu. Prce krok za krokem uvd tene do programovn v jazyce Perl a jeho monosti demonstruje vytvenm jednoduch aplikace pro internetov prodej.

Vedouc prce: Mgr. Pavel andera

Martin Tesa

Mikroprocesory ady 8051

Tato diplomov prce se zabv MIKROPROCESORY ADY 8051. Obsahov se tato prce zam na strunou historii procesoru 8051 jeho jdrem a organizac pamti. Dalm clem tto diplomov prce je konkrtn popsn jednotlivch blok procesoru 8051, ktermi jsou registry specilnch funkc, sriov kanl, tae a asovae. Tak multiprocesorov komunikace, reim se snenou spotebou a peruen jsou zahrnuty v tto prci. Poslednmi body tto prce bude strun obeznmen s procesory s jdrem 8051 a pklad pouit CPU 51.

Vedouc prce: Ing. Michal er

Jan Tich

C++ Builder krok za krokem

Prce m za kol poskytnout teni nadhled nad programovnm pro operan systm Windows. Seznm tene s vvojovmi trendy spolenost, kter se touto problematikou zabvaj, pouke na jejich pednosti a slabiny. Zasvt ho do pojm, jen se v oblasti vizulnho objektovho programovn pouvaj. Provede ho vvojovm prostedm Borland C++ Builder tak, aby byl dle schopen rozvjet svoje znalosti a mohl sm navrhovat aplikace pro Windows.

Vedouc prce: RNDr. Hana Havelkov

Martin Tomeka

Diagnostika hardwarovch poruch pota PC

Diplomov prce je zamena na problematiku diagnostiky hardwarovch poruch u pota PC. V nkolika kapitolch popisuje hlavn funkn bloky osobnho potae a vysvtluje principy jejich fungovn. Souasn podv pehled nejbnjch zvad a obsahuje nvody na jejich nalezen a odstrann.

Vedouc prce: Mgr. Pavel andera

Jaroslav Vacek

Personalistika

Program, kter byl napsn v databzovm systmu Oracle, je uren pro pehlednou a jednoduchou prci s evidenc zamstnanc na personlnch oddlench malch a stednch firem. Jedn se o "univerzln" program, ve kterm se eviduj zkladn daje o zamstnancch, s ktermi mus pracovat kad podnik nebo firma.

Vedouc prce: RNDr. Hana Havelkov

Jan Vorel

Dynamick WWW prezentace firmy s monost objednvky zbo

Diplomovou prci tvo konkrtn WWW prezentace fiktivn firmy Fly-Soft, zabvajc se prodejem potaovch komponent. Aplikace je vypracovna v souvislosti s dnes velmi aktuln problematikou monosti obchodovn prostednictvm Internetu.

Soust prce je tak doprovodn publikace, jejm zkladem je detailn popis tvorby CGI script, jako zkladnho prostedku pro tvorbu interaktivnch a dynamicky generovanch databzovch WWW strnek. Tato st prce je doplnna mnoha pklady formou vpisu zdrojovch kd.

Vedouc prce: PaedDr. Petr Pexa

Robert Wolf

CGI skripty

Tato diplomov prce se zabv problematikou programovn CGI skript, pomoc nich lze dynamicky vytvet HTML strnky. Soust tto prce jsou dva programy, kter ilustruj monosti CGI skript.

Vedouc prce: Mgr. Ladislav Kaprek