Toto je záložní verze starého webu Pedagogické fakulty JU (https://old.pf.jcu.cz), která již nebude dále aktualizována.
 
Od září 2022 funguje nový web fakulty na standardní adrese https://www.pf.jcu.cz.

Symbol PF Anotace diplomovch prac - 1999 - Katedra matematiky

Anotace diplomovch prac - 1999

Katedra matematiky

Klra Vocetkov

Dualita v lohch linernho programovn

Diplomov prce navazuje na diplomovou prci "lohy linernho programovn", kterou jsem vypracovala v roce 1997 pi studiu matematiky na PF JU v eskch Budjovicch.

Podstatn st diplomov prce je vnovna dualit linernho programovn. Obsahuje formulaci lohy soumrn i nesoumrn duln sdruen, een sdruench loh a jejich ekonomickou interpretaci, duln simplexovou metodu.

Zvren st je vnovna aplikacm v oblasti zen a projektovn.

Vedouc prce: doc. RNDr. Frantiek Mrz, CSc.

Eva Chldkov

Stereometrick lohy een v rovnobnm promtn

Diplomov prce je sbrkou stereometrickch loh eench v Mongeov projekci, pravohl axonometrii a kosohlm promtn. Sbrka je rozdlena do ty kapitol, ve kterch jsou jednotliv pklady seazeny podle typ zkladnch tles a s ohledem na zastoupen vech ve uvedench metod rovnobnho promtn. Prvn dv kapitoly obsahuj pklady na konstrukci mnohostn, krunic a rotanch tles z danch prvk. Tet kapitola je vnovna rovinnm ezm zkladnch tles. V posledn kapitole jsou uvedeny ukzky konstrukc nkterch technicky vznamnch ploch, jako jsou konoidy pmkov roubov plochy a rotan plochy. Sbrka je doplnna tak neeenmi pklady.

Vedouc prce: doc. RNDr. Jan Strobl, CSc.

Lenka Hudekov

Uit zobrazen pi een konstruknch loh v rovin

Diplomov prce obsahuje pklady, na kterch jsou ukzny monosti uit nkterch geometrickch zobrazen pi een konstruknch loh. Pouita jsou shodn zobrazen, podobnost, stejnolehlost a kruhov inverze. Dle je zde vyeena kad Apolloniova loha, nkter z nich i vce zpsoby. Jako ukzka je uveden speciln ppad stedov kolineace, tzv. relace trojhelnk.

Vedouc prce: doc. RNDr. Jan Strobl, CSc.

Vclava mov

Vuka algebry s podporou programu Maple

Tato diplomov prce se zabv pouitm matematickho programu Maple ve vuce algebry na Pedagogick fakult.

Prce obsahuje dv tmata z algebry, u kterch je pouit programu Maple velmi vhodn. Tyto tmata jsou zde zpracovna jak matematickmi metodami, tak i programem Maple. Soust tto prce je nejen souhrn pouitch knihoven a pkaz, ale tak disketa se vemi cvienmi, kter jsou zpracovny v programu Maple.

Vedouc prce: doc. RNDr. Frantiek Mrz, CSc.

Martin Havelka

Povrchy a objemy tles ve stedokolsk matematice

Diplomov prce po krtkm vodu seznamuje s histori utven pojm obsah a objem v souvislosti s vvojem integrlnho potu a teorie mry. Nsleduje pehled obsahu uebnic pro Z a S, konkrtn jak je v nich zpracovno tma obsah a objem. Tyto jsou pot didakticky analyzovny a vsledky shrnuty v zvru prce. Soust prce je i sbrka loh k procvien dan oblasti. Jako ploha jsou uvedeny platn osnovy pro vuku matematiky na Z a S.

Diplomov prce je prac didaktickou, zabv se didaktikou matematiky.

Vedouc prce: Mgr. Pavel Leischner

Ji Tesa, Jan p

Postrdan znalosti absolvent Pedagogick fakulty JU

Nae diplomov prce, kter vychz z projektu: "Uplatnn absolvent Jihoesk univerzity", se zabv podrobnji otzkou: "Postrdan znalosti absolvent Pedagogick fakulty JU". V vodu prce jsme se zmnili o dleitosti kontaktu univerzity s absolventy. Dle jsme se pokusili o porovnn mezi obory spoleenskovdnmi a prodovdnmi v danch postrdanch znalostech. V zvru na prce jsme se zabvali vvojem tchto nedostatk od roku l992 do roku 1997.

Vedouc prce: doc. RNDr. Pavel Tlust, CSc.

Antonn Duda

Konstrukn lohy na kueloseky

Tato diplomov prce se zabv konstruknmi lohami na kueloseky. Je rozdlena do ty hlavnch tematickch celk. Kad st obsahuje strun vod, een i neeen pklady.

Prvn oddl je vnovn zkladnm konstrukcm elipsy, paraboly a hyperboly, jako nap. sestrojte hyperbolu, znte-li jej sted, polohu jednoho ohniska a libovoln bod na hyperbole lec; konstrukce teny; ...

Afinitou mezi krunic a elipsou se vnuje st dal. Jde pedevm o vhodn zvolen osov afinity.

Konstrukc kueloseek pomoc stedov kolineace se zabv kapitola tet. Zajmavou podkapitolu tvo ezy kuelov plochy obecnou rovinou.

Zvrenou st tvo uit vty Pascalovy a k n duln vty Brianchonovy.

Vedouc prce: doc. RNDr. Jan Strobl, CSc.

Miroslava Hejdov

Testy z algebry

Prce shrnuje ve dvaceti testech nejrznj typy loh na procvien uiva algebry, vetn vsledk a pehledu pouitch vt, definic, poznmek a postup. Zahrnuje ltku probranou na pedagogick fakult Jihoesk univerzity v 5. semestru uitelskho studia aprobace s matematikou. A to nsledujc tmata: vyuit symetrickch polynom, koenov vlastnosti polynom, diskriminant, adjunkce, koenov a rozkladov tleso, ireducibiln rozklady polynom, binomick rovnice, algebraick eitelnost algebraickch rovnic, separace relnch koen.

Vedouc prce: RNDr. Jana Vysok

Michal Krej

Sbrka loh pro pijmac zkouky na vysok koly z matematiky

Tato prce je urena pedevm pro ppravu uchaze o studium na vysokch kolch pedagogickch, dobe vak poslou i pro ppravu na pijmac zkouky z matematiky na ostatnch vysokch kolch. Uvd pehled stedokolsk matematiky t z hlediska jej poteby v dalm studiu. Ltka je rozdlena do dvancti kapitol. V kad z nich je uveden nejprve strun pehled zkladnch definic, vt a vzorc, dle jsou uvedeny een vzorov pklady a nakonec neeen pklady s vsledky. V zvru jsou uvedena ukzkov zadn z pijmacch zkouek na Pedagogickou fakultu v eskch Budjovicch.

Vedouc prce: RNDr. Jana Vysok

Stanislav Ryav

Testy z matematick analzy pro II. semestr

Diplomov prce je zamena na sestaven test z matematick analzy, kter pokrv ltku 2. semestru. Testy by mly slouit k procviovn dan ltky. Diplomov prce obsahuje zadn deseti test i jejich een. U kadho pkladu je uvedeno bodov ohodnocen.

V tto prci nejsou uvedeny vty ani definice, jejich znalost je pi een tchto loh nutn. Jednotliv pklady jsou odkazovny na vty, kter najdete i s dkazy v "Matematick analze pro uitelsk studium I. semestr" Jiina Frolkov, SPN Praha 1984.

Vedouc prce: RNDr. Vladimra Petrkov

Milada Kramlov

Vuka matematick analzy s podporou Maple

V prci je ukzno vyuit programu Maple pi een standardnch pklad z vodnho kurzu integrlnho potu.

Prce je rozdlena do pti st, kde prvn a pt je vnovna pouze programu Maple.

V prvn kapitole jsou zkladn informace o programu Maple a popis pkaz, kter jsou vyuiteln pi vpotech pklad z oblasti integrlnho potu. Pt st obsahuje srovnn pt verze programu Maple se starmi verzemi. Srovnn je provedeno na zklad lnku, ve kterm jsou uvedeny pklady inc pote tet verzi programu Maple.

Druh, tet a tvrt st je vnovna integrlnmu potu. V kad z tchto sti jsou uvedeny jen nejnutnj definice a vty potebn pro een pklad.

V druh sti jsou uvedeny jednotliv integran metody pro neurit integrl, tet st se zabv teori uritho integrlu. V prci je uvedena Riemannova a Newtonova definice uritho integrlu. tvrt st, zamen na uit Riemannova integrlu v geometrii, obsahuje pklady na urovn obsahu rovinnho obrazce, dlky rovinn kivky, objemu rotanho tlesa a obsahu plt rotanho tlesa.

Kad pklad je nejprve een metodou klasick analzy, pak je uvedeno een pomoc programu Maple.

Vedouc prce: doc. RNDr. Frantiek Mrz, CSc.

Martina Zkov

Rozbor pijmacch zkouek z matematiky

Obsahem prce je rozbor vsledk pijmacch zkouek z matematiky konanch na Pedagogick fakult Jihoesk univerzity ve kolnm roce 1996/1997.

Podkladem mi byly ji opraven psemn prce uchaze, kter jsem dkladn prostudovala a zaznamenala. Typy vyskytujcch se chyb a jejich etnost jsem sestavila do pehlednch tabulek a graf, doplnnch komentem. Tak jsou zde uvedena zadn a sprvn een pklad v obou variantch (A a B). Provedla jsem hodnocen spnosti v zvislosti na variant (A nebo B), typu navtvovan koly, zamen (Z nebo S) a podle aprobanch skupin. Pokusila jsem se porovnat znalosti jednotlivch tmatickch celk, na kter byly pklady zameny.

V zvru prce je statistick srovnn nronosti obou variant a ppadn doporuen.

Vedouc prce: doc. RNDr. Frantiek Mrz, CSc.