Toto je záložní verze starého webu Pedagogické fakulty JU (https://old.pf.jcu.cz), která již nebude dále aktualizována.
 
Od září 2022 funguje nový web fakulty na standardní adrese https://www.pf.jcu.cz.

Symbol PF Anotace diplomovch prac - 1999 - Katedra spoleenskch vd

Anotace diplomovch prac - 1999

Katedra spoleenskch vd

Klra Mukov

Petr Chelick ve svm rodnm kraji
(Ohlas Chelickho na Vodansku ve 20. stolet)

Pedmtem diplomov prce jsou pedevm ohlasy ivota a dla Petra Chelickho na Vodansku ve 20. stolet.

Prvn, krat st se zabv osobnost Petra Chelickho, jeho ivotem a dlem na pelomu 14. a 15. stolet, jeho etickm a socilnm mylenm, sporem o rodit Petra Chelickho a vlivem jeho idej v jeho rodnm kraji, spojenm se vznikem Jednoty bratrsk.

Ve vlastn sti prce jsou shromdny dokumenty o ohlasu Petra Chelickho ve 20. stolet na Vodansku, kter se projevil dvma vznanmi regionlnmi aktivitami: postavenm pomnku Petra Chelickho ve Vodanech v r. 1914 a postavenm pomnku Petra Chelickho v Chelicch v r. 1946. Za zkladn pramenn dokumenty jsou zde povaovny vpovdi dosud ijcch pamtnk, kter jsou nahrny na magnetofonovch pscch, Kniha jednac Sdruen Petra Chelickho v Chelicch a bibliografie tkajc se innosti obou spolk (vetn dostupn fotodokumentace).

Cel tato prce je zamena k monosti zaloen Pamtn sn Petra Chelickho v nov budov Obecnho adu v Chelicch v ptm stolet.

Vedouc prce: PhDr. Jan Podlek

Oldika Ptkov

Ze idovsk minulosti Beznice (djiny, pamtky)

Diplomov prce se zabv opomjenou tematikou idovstvm na Beznicku, kter od 15. stolet tvoilo soust historie tohoto kraje.

Prce je zamena na djiny beznickch id vetn jejich genocidy nacisty za 2. svtov vlky a na idovsk pamtky v Beznici synagogu, lokansk ghetto a idovsk hbitov i na idovsk pamtky v jejm okol. Jsou zde tak jmenovit uvedeni posledn idovt oban Beznice, kte byli deportovni do koncentranch tbor, kde zahynuli.

Prci, vychzejc ze studia pramen a literatury, dopluje obrazov ploha.

Vedouc prce: PhDr. Jan Podlek

Irena akov

Lid a vydra

Autorka pojednv o sociologickm pedvzkumu "Lid a vydra" a z nho vyplvajcch poznatk. Tento pedvzkum se uskutenil na zklad jednoho z dlch projekt Tebo Otter Foundation, kter se zabv vzkumem a ochranou vydry n. Pedmtem pedvzkumu byli hospodi na rybncch v okrese Jindichv Hradec a jejich postoje k vyde. Autorka pedvzkum popisuje, analyzuje postoje rybnk na zklad zskanch vsledk a pin i nkter dal poznatky. Dleitou soust prce je jejich komparace s vskytem vydry na Tebosku. Hlavn problm, na kter autorka nar, je konflikt zjm ochrnc prody a lid podnikajcch v rybnkstv, kter se objevuje ve vech stech prce.

Vedouc prce: Mgr. Elika Novotn

Lenka Matysov

K nkterm aspektm filosofie A. N. Whiteheada
(s pekladem pvodnho filosofickho textu)

Britsk filosof Alfred North Whitehead pat k nejoriginlnjm myslitelm 20. stolet. Vjimenost Whiteheadovy filosofie nespov pouze v jeho mylenkch, ale pedevm ve zpsobu vyjden tchto mylenek. Whitehead vytv svj specifick pojmov apart, kterm se pokou popsat vlastn filosofick systm. Ve sv diplomov prci jsem se zamila jednak na celkovou charakteristiku Whiteheadova ivota a mylen, a jednak na jazykov zvltnosti pekladu pvodnho filosofickho textu.

Vedouc prce: PhDr. Helena Pavlikov, CSc.

Magda Kocbov

Problm evoluce ve filosofii a biologii
(se zamenm na filosofii N. Hartmanna)

Clem tto prce je vymezen pojmu evoluce ve filosofii a biologii s komentovanm pekladem dla N. Hartmanna "Philosophie der Natur".

V prvn kapitole je vysvtlen pojem evoluce. Druh kapitola se vnuje evoluci pirozen a kulturn. Ve tet kapitole je soustedna pozornost na pnos N. Hartmanna k filosofickm otzkm prody.

Vedouc prce: PhDr. Helena Pavlikov, CSc.

Hana Tanincov

Hegelova filozofie umn

Clem tto prce je strun, ale pesto vstin a pochopiteln piblen nkterch aspekt filozofickho systmu a uen jednoho z nejvznamnjch myslitel nmeck klasick filozofie Georga Wilhelma Friedricha Hegela.

Prvn st je i se svmi podkapitolami vnovna podrobnmu popisu Hegelova ivota, jeho hlavnm dlm a spism, jejich dleitost je patrn i dnes, jeho univerzitnmu psoben, vvoji a rozmachu jeho filozofickho mylen.

V druh a tet sti jsem se snaila o co nejschdnj vysvtlen pojmu, podstaty, vvoje a vznamu dvou vznanch st Hegelova uen - dialektiky a estetiky. Dialektika - nauka o protikladech, m pro lidsk vvoj nesmrn dosah a smysl a na prbh na existence neobyejn vliv, nebo cel n ivot probh v protikladech. V kapitole o estetice jsem nashromdila urit minimum o Hegelov estetickm vvoji, djinch estetiky a jeho nzorech na umn, krsno.

Vedouc prce: Mgr. Miroslav Sapk, Ph.D.

Regina Matisov

Rozbor vybran kapitoly knihy A. N. Whiteheada
"The Concept of Nature"

Tato prce pin vod do filosofie Alfreda Northa Whiteheada (1861-1974). Whitehead byl matematikem, prodovdcem a filosofem 20. stolet. Tato prce se zamuje na peklad a vklad kapitoly "Proda a Mylen" z knihy "Pojet prody" (The Concept of Nature).

Vedouc prce: PhDr. Helena Pavlikov, CSc.